Antik csillárok

Restaurálása, pótlása, „sokszorosítása”

Hozzáértő kezekben

Egy antik csillár felújítása mindenekelőtt sok alázatot – a lámpakészítő mester munkája iránt –, kreativitást – ahhoz, hogy a múlt lámpagyártásának fortélyait, az adott világítótest egyéni megoldásait kikövetkeztethessük –, és rengeteg türelmet – a megkopott fényű csillár korához és mívességéhez méltó kivitelezéséhez – igényel.

Munkánk során számtalan felújítást végeztünk már és minden eset egyedinek számított. Volt, hogy egy rozsdás bográcsban érkeztek hozzánk az alkatrészek – Monoki templom csillárja –, de arra is akadt példa, hogy olyan rossz állapotban volt az adott világítótest, hogy csak a helyszínen lehetett restaurálni (Hódmezővásárhely, Ortodox templom).
A műemlékvédelem alatt álló épületeknél nagyon fontos szempont, hogy az eredetihez a megszólalásig hasonlító lámpatestek készüljenek. Ez volt a fő szempont a Szegedi Egyetem Bolyai Intézetének felújítása során is, ahol mind a csillárok és falikarok, mind a kültéri világítótestek a mi műhelyünkből kerültek ki.
Nagy büszkeségünk a Ludovika-projekt keretében a díszterembe kerülő csillár is. A matuzsálemi remekmű darabjaira szedve éveken át egy poros, fűtetlen fészerben várta az újjá születést. Több hónapnyi összehangolt – Nemzeti kincsünkhöz méltóan – elhivatott és gondos munka eredményeképpen ismét beragyoghatja Nemzeti Közszolgálati Egyetem legszebb termét.

ANTIK CSILLÁROK RESTAURÁLÁSA – Referenciák

Egyedi világítást szeretne?

Call Now Button